Resultado da pesquisa (7)

Termo utilizado na pesquisa Martins E.

#1 - Acute and chronic toxicity and antimicrobial activity of the extract of Stryphnodendron adstringens (Mart.) Coville, 37(8):840-846

Abstract in English:

ABSTRACT.- Almeida A.C., Andrade V.A., Fonseca F.S.A., Macêdo A.A., Santos R.L., Colen K.G.F., Martins E.R. & Marcelo N.A. 2017. Acute and chronic toxicity and antimicrobial activity of the extract of Stryphnodendron adstringens (Mart.) Coville. Pesquisa Veterinária Brasileira 37(8):840-846. Universidade Federal de Minas Gerais, Av. Universitária 1000, Montes Claros, MG 39404-547, Brazil. E-mail: aca2006@ica.ufmg.br This study evaluated the antimicrobial activity and acute or chronic toxicity of the extract of Stryphnodendron adstringens. The stem bark dry extract was obtained by static maceration with ethanol. Quantification of tannins was performed by the Folin-Denis method, which indicated a total tannin content of 32.7%. The antimicrobial activity of the dry extract of S. adstringens was evaluated by agar-based disk diffusion assay with Escherichia coli (ATCC 25922) and Staphylococcus aureus (ATCC 25923) in the concentration of 200, 400 and 600μL/mL. The results indicated that 600μL/mL inhibited microbial growth, i.e. had antimicrobial activity against these species. Acute and chronic toxic effects of S. adstringens was evaluated in Wistar rats treated with 200, 400, 600 and 800mg/kg of extract, administrated by gavage. Liver degeneration was observed in the group of rats receiving 800mg/kg in chronic exposure, what may indicate some degree of toxicity at this concentration. However, no systemic toxicity was observed at lower doses. Considering the broad use of S. adstringens as a phytotherapeutic agent for various human and animal diseases and the livertoxicity observed at high concentrations, attention should be paid to the possible adverse effect of using the extract from this plant at high concentration.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Almeida A.C., Andrade V.A., Fonseca F.S.A., Macêdo A.A., Santos R.L., Colen K.G.F., Martins E.R. & Marcelo N.A. 2017. Acute and chronic toxicity and antimicrobial activity of the extract of Stryphnodendron adstringens (Mart.) Coville. [Toxicidade aguda e crônica e atividade antimicrobiana do extrato de Stryphnodendron adstringens (Mart.) Coville.] Pesquisa Veterinária Brasileira 37(8):840-846. Universidade Federal de Minas Gerais, Av. Universitária 1000, Montes Claros, MG 39404-547, Brazil. E-mail: aca2006@ica.ufmg.br Avaliou-se neste estudo a atividade antimicrobiana e a toxicidades aguda e crônica do extrato da entrecasca de Stryphnodendron adstringens. A partir do extrato seco, obtido através da maceração estática da casca do caule em etanol de cereais, foi realizada a quantificação de taninos totais (32,7%) pelo método de Folin-Denis. A atividade antimicrobiana do extrato seco extraído de cascas do caule de S. adstringens foi avaliada pela técnica de disco-difusão para os micro-organismos Escherichia coli (ATCC 25922) e Staphylococcus aureus (ATCC 25923) nas concentrações de 200, 400 e 600μL/mL. Os testes de concentração inibitória mínima revelaram que 600μL/mL inibiu o crescimento dos dois micro-organismos testados; o mesmo resultado foi observado para atividade bactericida na concentração de 600μL/mL sobre essas espécies. Efeitos tóxicos sistêmicos agudos e crônicos do extrato seco de S. adstringens administrados por gavagem foram estudados em ratos Wistar, utilizando as doses de 400, 600 e 800mg/kg. Foi observada degeneração hepática no grupo de animais que receberam 800mg/kg tanto no estudo da toxicidade aguda quanto crônica, que pode indicar algum grau de toxicidade de S. adstringens nessa concentração. Considerando o amplo uso de S. adstringens como fitoterápico para humanos e animais, atenção deve ser dispensada para ingestão em altas doses mediante os efeitos tóxicos observados neste estudo.


#2 - Transfer of passive immunity and serum proteinogram in calves of the Criollo Lageano hornless variety and Aberdeen Angus (Red Angus) breed in their first six months of life, 36(Supl.1):33-40

Abstract in English:

ABSTRACT.- Schade J., Rossi R.M., Fonteque G.V., Martins E., Lisbôa J.A.N., Flaiban K.K.M.C., Preti M.C.P. & Fonteque J.H. 2016. [Transfer of passive immunity and serum proteinogram in calves of the Criollo Lageano hornless variety and Aberdeen Angus (Red Angus) breed in their first six months of life.] Transferência de imunidade passiva e proteinograma sérico em bezerros das raças Crioula Lageana variedade mocha e Aberdeen Angus (Red Angus) nos primeiros seis meses de vida. Pesquisa Veterinária Brasileira 36(Supl.1):33-40. Departamento de Medicina Veterinária, Centro de Ciência Agroveterinárias, Universidade do Estado de Santa Catarina, Av. Luiz de Camões 2090, Lages, SC 88520-000, Brazil. E-mail: fonteque@hotmail.com The Criollo Lageano breed is an alternative for modern farming, due to its high genetic variability, rusticity and adaptation to environmental conditions of the Plateau of Santa Catarina, Brazil. These characteristics can influence important physiological events which should be investigated, because they can assist in developing future programs of animal breeding. It is known that failure of passive transfer (FPT) is an important factor for the increase in neonatal mortality in cattle. Thus, it is essential to evaluate aspects related to FPT in Criollo Lageano calves and the comparison with other beef breed created in the Plateau of Santa Catarina. Aiming to evaluate and to compare the passive transfer of immunity and serum protein concentrations, two experimental groups of 11 calves of Criollo Lageano (CL) hornless variety and 14 Aberdeen Angus (Red Angus) calves were selected. Blood samples were collected by jugular venipuncture for the measurement of total serum protein (TSP) by serum protein electrophoresis in agarose gel and the activity of gamma glutamyl transferase (GGT) and concentration of immunoglobulin G (IgG) by the method of the turbidity zinc sulphate, between 24 and 36 hours, 15, 30, 60, 90, 120, 150 and 180 days. Statistical analysis of data was performed by analysis of variance (ANOVA), Tukey test for comparison of means (P<0.05) and correlation between variables. Values of TSP, globulins, immunoglobulins, IgG and serum GGT activity at birth (24-36 hours) confirmed that there was adequate TIP with no significant difference between the races, except for the serum GGT activity. Physiological variations in the curve of serum proteins from birth to 180 days of age were identified. Strong positive correlation was found between the values of gamma globulin and IgG (r=0.814 and r=0.877 for CL to AA), PTS (r=0.783 and r=0.947 for CL to AA), globulins (r=0.945 and r=0.985 for CL to AA), indicating that these variables will be good indicators of TIP in calves at the second day of life (24-36 hours). The correlation between gamma globulin and activity of GGT was weakly positive (r=0.251) for CL and strongly positive (r=0.815) for the Aberdeen Angus (Red Angus), in which a wide variation in GGT values after 24 hours of life of the calf were noticed. No difference was found in FPT between Criollo Lageano hornless variety and Aberdeen Angus (Red Angus), and was successful way in both breeds. It can be suggested that Criollo Lageano hornless variety breed is later in active antibody synthesis, highlighting the precocity of taurine evident in Aberdeen Angus (Red Angus) breed.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Schade J., Rossi R.M., Fonteque G.V., Martins E., Lisbôa J.A.N., Flaiban K.K.M.C., Preti M.C.P. & Fonteque J.H. 2016. [Transfer of passive immunity and serum proteinogram in calves of the Criollo Lageano hornless variety and Aberdeen Angus (Red Angus) breed in their first six months of life.] Transferência de imunidade passiva e proteinograma sérico em bezerros das raças Crioula Lageana variedade mocha e Aberdeen Angus (Red Angus) nos primeiros seis meses de vida. Pesquisa Veterinária Brasileira 36(Supl.1):33-40. Departamento de Medicina Veterinária, Centro de Ciência Agroveterinárias, Universidade do Estado de Santa Catarina, Av. Luiz de Camões 2090, Lages, SC 88520-000, Brazil. E-mail: fonteque@hotmail.com A raça Crioula Lageana apresenta-se como uma alternativa para a pecuária moderna, devido a sua grande variabilidade genética, rusticidade e adaptação às condições ambientais do Planalto Catarinense. Estas características podem influenciar importantes eventos fisiológicos, os quais deveriam ser investigados, pois podem auxiliar no desenvolvimento de futuros programas de melhoramento animal. Sabe-se que a falha da transferência de imunidade passiva (TIP) constitui um importante fator para a elevação dos índices de mortalidade neonatal na espécie bovina. Desta forma, torna-se indispensável à avaliação dos aspectos relacionados à TIP em bezerros da raça Crioula Lageana variedade mocha e a sua comparação com outras raças de corte criadas no Planalto Serrano Catarinense. Com o objetivo de avaliar e comparar a TIP e o proteinograma sérico foram selecionados dois grupos experimentais compostos por 11 bezerros da raça Crioula Lageana variedade mocha e 14 bezerros da raça Aberdeen Angus (Red Angus). Amostras de sangue foram colhidas por meio da venopunção jugular para a mensuração da proteína total sérica (PTS), eletroforese das proteínas séricas em gel de agarose, atividade da gamaglutamiltransferase (GGT) e concentração de imunoglobulinas G (IgG) por meio do método de turvação pelo sulfato de zinco nos períodos entre 24 e 36 horas, 15, 30, 60, 90, 120, 150 e 180 dias de vida. A análise estatística dos dados foi realizada por meio da análise de variância de medidas repetidas (ANOVA), teste de Tukey para a comparação entre médias (P<0,05) e correlação entre as variáveis. Ao analisar os valores de PTS, globulinas, gamaglobulinas, IgG e atividade sérica de GGT ao nascimento (24 a 36 horas) pode se afirmar que houve adequada TIP não havendo diferença significativa entre as raças, exceto para a atividade sérica da GGT. Observaram-se variações fisiológicas na curva de proteínas séricas do nascimento até os 180 dias de idade. Forte correlação positiva foi observada entre os valores de gamaglobulina e IgG (r=0,814 para CL e r=0,877 para AA), PTS (r=0,783 para CL e r=0,947 para AA), globulinas (r=0,945 para CL e r=0,985 para AA), evidenciando que estas variáveis foram bons indicadores da TIP em bezerros ao segundo dia de vida (24–36 horas). A correlação entre gamaglobulinas e atividade da GGT foi fracamente positiva (r=0,251) para bovinos da raça Crioula Lageana variedade mocha e fortemente positiva (r=0,815) para a raça Aberdeen Angus (Red Angus), o qual foi admitido a grande variação nos valores da GGT após 24 horas de vida do bezerro. Não houve diferença na TIP entre as raças Crioula Lageana variedade mocha e Aberdeen Angus (Red Angus), ocorrendo de maneira bem-sucedida em ambas as raças. Pode-se sugerir que a raça Crioula Lageana variedade mocha seja mais tardia na síntese ativa de anticorpos, ressaltando a precocidade dos taurinos evidenciada na raça Aberdeen Angus (Red Angus).


#3 - Antiseptic activity of the essential oil of Lippia origanoides in the presence of bovine milk, 36(9):905-911

Abstract in English:

ABSTRACT.- Almeida A.C., Morão R.P., Martins E.R., Fonseca F.S.A., Souza C.N., Prates J.P.B., Oliveira F.D. & Silva L.M.V. 2016. [Antiseptic activity of the essential oil of Lippia origanoides in the presence of bovine milk.] Atividade antisséptica do óleo essencial de Lippia origanoides Cham. (Alecrim-pimenta) na presença de leite bovino. Pesquisa Veterinária Brasileira 36(9):905-911. Universidade Federal de Minas Gerais, Campus Montes Claros, Av. Universitária 1000, Montes Claros, MG 39404-547, Brazil. E-mail: aca2006@ica.ufmg.br This study aimed to determine the antiseptic activity of the essential oil of Lippia origanoides in the presence of bovine milk. The essential oil chemical composition was determined by gas chromatography-mass spectrometry (CG EM) 53 compounds were detected, of which 16 were identified (>0.1% total area). The carvacrol (32.7%), p-cymene (23%), thymil methyl ether (10.03%), caryophyllene (7.98 %) and &#947;-terpinene (5.40%) were the most abundant components. The minimum inhibitory concentration for Staphylococcus aureus ATCC 25923 and Escherichia coli ATCC 8739 was 60uL/mL, as for this Salmonella Choleraesuis ATCC 35640 was 90uL/mL. The minimum bactericidal concentration was 120&#956;L/mL for all three bacteria. We evaluated the antiseptic activity of the essential oil in the concentration of 120&#956;L/mL in the presence of bovine milk for the same bacterial strains. The oil under study It showed an inhibitory effect of growth of the strains in different action times (p <0.05). S. aureus showed higher inhibition rates after 5 min of contact and E. coli and Salmonella Choleraesuis after 15 min. The essential oil Lippia origanoides proved to be a natural antimicrobial potential even in the presence of organic matter consists of a complex nutritional matrix is bovine milk.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Almeida A.C., Morão R.P., Martins E.R., Fonseca F.S.A., Souza C.N., Prates J.P.B., Oliveira F.D. & Silva L.M.V. 2016. [Antiseptic activity of the essential oil of Lippia origanoides in the presence of bovine milk.] Atividade antisséptica do óleo essencial de Lippia origanoides Cham. (Alecrim-pimenta) na presença de leite bovino. Pesquisa Veterinária Brasileira 36(9):905-911. Universidade Federal de Minas Gerais, Campus Montes Claros, Av. Universitária 1000, Montes Claros, MG 39404-547, Brazil. E-mail: aca2006@ica.ufmg.br Objetivou-se determinar atividade antisséptica do óleo essencial de Lippia origanoides na presença de leite bovino. A composição química do óleo essencial de alecrim pimenta foi determinada por cromatografia gasosa acoplada à espectrometria de massas (CG-EM), sendo detectados 53 compostos, dos quais 16 foram identificados (>0,1% área total). O carvacrol (32,7%), p-cimeno (23%), timilmetil éter, cariofileno (7,98%) e o &#947;-terpineno (5,40%) foram os componentes mais abundantes. A concentração inibitória mínima para Staphylococcus aureus ATCC 25923 e E. coli ATCC 8739 foi de 60µL/mL, enquanto para Salmonella Choleraesuis ATCC 35640 foi de 90µL/mL. A concentração bactericida mínima foi de 120µL/mL para as três bactérias. Avaliou-se a atividade antisséptica do óleo essencial na concentração de 120µL/mL na presença de leite bovino sobre as mesmas cepas bacterianas. O óleo em estudo apresentou efeito inibitório do crescimento das cepas em diferentes tempos de ação (p<0,05). S. aureus apresentou maiores índices de inibição após 5 min de contato e Escherichia coli e Salmonella Choleraesuis após 15 min. O óleo essencial de alecrim-pimenta revelou ser um potencial antimicrobiano natural, mesmo na presença de matéria orgânica constituída de uma matriz nutricional complexa que é o leite bovino.


#4 - Influence of A, D and E vitamin supplements on immune function of calves fed diet tifton (Cynodon spp.) hay, 36(5):453-459

Abstract in English:

ABSTRACT.- Martins E.R.M., Bertagnon H.G., Batista C.F., Gomes R.C., Santos K.R., Bellinazzi J.B. & Della Libera A.M.M.P. 2016. [Influence of A, D and E vitamin supplements on immune function of calves fed diet tifton (Cynodon spp.) hay.] Influência da suplementação de vitaminas A, D e E na função imune de bezerros alimentados com dieta à base de feno de capim-tifton (Cynodon spp.). Pesquisa Veterinária Brasileira 36(5):453-459. Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, Av. Prof. Dr. Orlando Marques de Paiva 87, Cidade Universitária, São Paulo, SP 05508-270, Brazil. E-mail: hgodoi@usp.br Vitamins are organic compounds which are required in small quantities in the body, however essential for the metabolic functions. They participate in numerous metabolic reactions, physiological and immune cells, needed to maintain animal health, as well as act as immunostimulants. Although the diet rich in fresh green foliage provides sufficient amounts of vitamin A, D and E, intensive supplementation with food stored in the form of hay or silage can reduce up to 50% of the levels of these vitamins in food. Given this, the proposal of this study was to verify how the parenteral administration of vitamins ADE acts as immunostimulant in steers fed exclusively with hay of tifton. For that, 14 cattle were divided into two homogeneous groups: Group S, supplemented with vitamin A, D e E given in a single intramuscular dose of 30mL, and Group C without supplementation. Both groups were housed in private stalls and fed with hay for a period of three months. Immune evaluation was performed by blood count and testing of leukocyte function (oxidative metabolism and phagocytosis) in the moments before treatment, three and ten days after the treatments. Considering that supplementation with vitamin A, D e E increased the percentage of granulocytic cell activity and the intensity of the activity of mononuclear cells, as well as intensified the antioxidant effect prolonging the survival of red blood cells and neutrophils, it can be concluded that this treatment had a beneficial effect on the immune response of Holstein calves, despite the damaging effects of exclusive feeding hay, and the partially deprivation of solar incidence.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Martins E.R.M., Bertagnon H.G., Batista C.F., Gomes R.C., Santos K.R., Bellinazzi J.B. & Della Libera A.M.M.P. 2016. [Influence of A, D and E vitamin supplements on immune function of calves fed diet tifton (Cynodon spp.) hay.] Influência da suplementação de vitaminas A, D e E na função imune de bezerros alimentados com dieta à base de feno de capim-tifton (Cynodon spp.). Pesquisa Veterinária Brasileira 36(5):453-459. Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade de São Paulo, Av. Prof. Dr. Orlando Marques de Paiva 87, Cidade Universitária, São Paulo, SP 05508-270, Brazil. E-mail: hgodoi@usp.br As vitaminas são compostos orgânicos necessários em poucas quantidades no organismo, todavia indispensáveis para as funções metabólicas. Elas se inserem em inúmeras reações metabólicas, fisiológicas e imunes das células, necessárias para a manutenção da saúde animal, além de atuarem como imunoestimulante. Embora a dieta rica em folhagens verdes frescas forneça quantidades suficientes de vitaminas A, D e E a suplementação intensiva com alimentos conservados na forma de feno ou silagem pode reduzir em até 50 % dos teores destas vitaminas no alimento. Diante disso, a proposta do trabalho foi verificar se a administração parenteral de vitaminas A, D e E age como imunoestimulante em garrotes estabulados e alimentados exclusivamente com feno de tifton. Para tanto 14 bovinos foram divididos em dois grupos homogêneos, sendo o grupo S, suplementado com vitamina A, D e E em dose única de 30 mL por via intramuscular; e o grupo C, sem suplementação. Ambos os grupos foram alojados em baias parcialmente privadas de sol, e alimentados com feno por um período de três meses. A avaliação imune foi realizada por hemogramas e ensaio de função leucocitária (metabolismo oxidativo e fagocitose) nos momentos antes do tratamento, três e dez dias após os tratamentos. Tendo em vista que a suplementação com polivitamínicos A, D e E aumentou a porcentagem da atividade de células granulocítica e a intensidade da atividade de células mononucleares, além de intensificar o efeito antioxidante prolongando a sobrevida de hemácias e neutrófilos, conclui-se que esta suplementação promoveu efeito benéfico na resposta imune de bezerros da Raça Holandesa, apesar dos efeitos deletérios da alimentação exclusiva com feno e da privação parcial da incidência solar direta.


#5 - Antimicrobial activity and acute and chronic toxicity of Lippia origanoides, 34(12):1153-1161

Abstract in English:

ABSTRACT.- Andrade V.A., Almeida A.C., Souza D.S., Colen K.G.F., Macêdo A.A., Martins E.R., Fonseca F.S.A. & Santos R.L. 2014. Antimicrobial activity and acute and chronic toxicity of Lippia origanoides. Pesquisa Veterinária Brasileira 34(12):1153-1161. Laboratório de Patologia Molecular, Escola de Veterinária, Universidade Federal de Minas Gerais, Av. Antônio Carlos 6627, Belo Horizonte, MG 31270-000, Brazil. E-mail: rsantos@vet.ufmg.br Currently, there is a growing interest in medicinal plants, because of an increased demand for alternate therapies. In this study, the antimicrobial activity and toxicity of the essential oil of Lippia origanoides (L. origanoides) were investigated. The essential oil of L. origanoides was extracted by steam-dragging distillation and its constituents were identified by chromatography coupled with mass spectrometry. Among the 15 compounds identified, the most abundant were carvacrol (29.00%), o-cymene (25.57%), and thymol methyl ether (11.50%). The essential oil was studied in antimicrobial assays to determine the MIC and MBC. The results indicated that a concentration of 120&#956;L/mL of oil was sufficient to inhibit the growth of the following microorganisms: Escherichia coli (ATCC 25922), Staphylococcus aureus (ATCC 25923) and Salmonella cholerasuis (ATCC 10708). Acute and chronic toxic effects of orally administered oil were investigated in Wistar rats by using standard methods. Doses of 30, 60 and 120mg/kg of the essential oil did not induce significant changes in weight, behavior or hematological and biochemical parameters in the animals. There were no signs of any histopathological changes to the liver, kidneys or heart of the treated rats, suggesting that Lippia origanoides oil is non-toxic after oral administration in acute or chronic toxicity studies. The results obtained in this study show that the essential oil of L. origanoides has a high safety margin, with no detectable toxic effects in rats treated with doses to 120mg/kg. In addition, L. origanoides oil demonstrated potent antimicrobial activity against S. aureus, E. coli and S. cholerasuis. Based on these findings, this essential oil may have practical application as a veterinary antimicrobial.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Andrade V.A., Almeida A.C., Souza D.S., Colen K.G.F., Macêdo A.A., Martins E.R., Fonseca F.S.A. & Santos R.L. 2014. Antimicrobial activity and acute and chronic toxicity of Lippia origanoides. [Atividade antimicrobiana, toxicidade aguda e crônica do óleo essencial de Lippia origanoides.] Pesquisa Veterinária Brasileira 34(12):1153-1161. Laboratório de Patologia Molecular, Escola de Veterinária, Universidade Federal de Minas Gerais, Av. Antônio Carlos 6627, Belo Horizonte, MG 31270-000, Brazil. E-mail: rsantos@vet.ufmg.br Atualmente nota-se um aumento do interesse pelas plantas medicinais, fruto da grande procura por terapias alternativas. Neste trabalho foi avaliada a atividade antimicrobiana e a toxicidade do óleo essencial da Lippia origanoides (alecrim-pimenta). O óleo essencial de alecrim-pimenta foi obtido por arraste com vapor d’água e seus constituintes foram identificados por cromatografia acoplada a espectrofotômetro de massa (GC/MS). Entre os 15 compostos identificados os mais abundantes foram o carvacrol (29%), o-cimeno (25,57%) e metil timol éter (11,50%). Os óleos foram submetidos a ensaios antimicrobianos para determinação da CIM e da CBM. Os resultados mostraram que a dose de 120&#956;l/mL de qualquer um dos óleos testados foi eficiente em inibir o crescimento dos micro-organismos Escherichia coli (ATCC 25922), Staphylococcus aureus (ATCC 25923) e Salmonella cholerasuis (ATTCC 10708). Os efeitos tóxicos agudos e crônicos foram verificados em animais segundo método de classes - Toxicidade aguda oral (dose fixas) - OECD 420. As concentrações de 30, 60 e 120 mg/kg de óleo essencial não induziram alterações significativas no peso, no comportamento dos animais e nem nos parâmetros hematológicos e bioquímicos. Também não houve presença de alterações histopatológicas no fígado, rins e coração sugerindo que o óleo de alecrim-pimenta é atóxico após administração oral em condições agudas ou crônicas. Os resultados obtidos neste trabalho levam a concluir que o óleo essencial de alecrim-pimenta possui uma margem elevada de segurança, com efeitos tóxicos inexistentes além de apresentar atividade antimicrobiana eficaz contra os micro-organimos S. aureus, E. coli e S. cholerasuis. Sua utilização na medicina veterinária deve ser considerada como uma grande viabilidade econômica e sustentável.


#6 - Anatomical description of the metacarpal phalangeal joint in sheep, 33(Supl.1):15-19

Abstract in English:

ABSTRACT.- Bianchi P.K.F.C., Martins E.A.N., Portugal E., Kfoury Júnior J.R. & Gonçalez P.O. 2013. [Anatomical description of the metacarpal phalangeal joint in sheep.] Descrição anatômica da articulação metacarpo-falângica em ovinos. Pesquisa Veterinária Brasileira 33(Supl.1):15-19. Setor de Anatomia Animal, Faculdade de Veterinária, Universidade Camilo Castelo Branco, Av. Hilário da Silva Passos 950, Parque Universitário, Descalvado, SP 13690-970, Brazil. E-mail: pedro.bianchi@usp.br The joints anatomical description highlights the standards for biomechanical conditions that must be considered in the selection of a particular animal species. Thus, the objective was to describe the metacarpal phalangeal joint in sheep, for its architecture and adjacent structures. For this purpose, we used ten adult sheep, Santa Ines breed, males and females, randomly chosen. The anatomical specimens for the study were collected by the disarticulation of the distal row of carpal and metacarpal bone of an sheep’s forelimb. To observe the joint capsule, adjacent structures were overruled and their topographical relationships with such joint analyzed. The longitudinal measures of the joint capsule and the III-IV metacarpal bones, proximal phalanges III and IV proximal phalanx were taken. Through the results, it is concluded that the metacarpal phalangeal joint in sheep presents similar topographical relationships described for other ruminants, with connections at the proximal and recesses at the distal areas.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Bianchi P.K.F.C., Martins E.A.N., Portugal E., Kfoury Júnior J.R. & Gonçalez P.O. 2013. [Anatomical description of the metacarpal phalangeal joint in sheep.] Descrição anatômica da articulação metacarpo-falângica em ovinos. Pesquisa Veterinária Brasileira 33(Supl.1):15-19. Setor de Anatomia Animal, Faculdade de Veterinária, Universidade Camilo Castelo Branco, Av. Hilário da Silva Passos 950, Parque Universitário, Descalvado, SP 13690-970, Brazil. E-mail: pedro.bianchi@usp.br A descrição anatômica articular evidencia os fatores padrões para as condições biomecânicas que devem ser consideradas na seleção do animal de uma determinada espécie. Dessa forma, objetivou-se descrever a articulação metacarpo-falângica na espécie ovina, em relação a sua arquitetura, considerando o volume, recessos, comunicações e relações no aspecto anatômico macroscópico. Para tanto, foram utilizados dez animais adultos da espécie ovina, raça Santa Inês, machos e fêmeas, escolhidos aleatoriamente. A cápsula articular teve uma dimensão média de 3,05 cm e uma capacidade volumétrica média de 3,99 ml; as comunicações ocorreram em um grau médio de expansão do Látex nas faces dorsal (56,7%) e palmar (53,3%); as comunicações proximais nas faces dorsal, palmar e dorso-palmar apareceram em 100,0% dos casos; os recessos estiveram presentes nas extremidades distais. Nesse contexto, conclui-se, que a articulação metacarpo-falângica de ovinos apresenta-se com relações topográficas semelhantes à descrita para os demais ruminantes, possuindo comunicações em sua porção proximal e recessos distalmente.


#7 - Intoxication by Cassia occidentalis (Leguminoseae) in swine

Abstract in English:

Two outbreaks of intoxication by Cassia occídentalis in pigs occurred on a farm located in the municipality of Águas de Chapecó, Santa Catarina, Brazil. The ingestion occurred after com mixed with C occidentalis seeds, hervested on a plantation with large amounts of the plant in the fruiting stage, was introduced into the diet. In July, 1983, from a total of 1200 pigs, 460 were affected and 420 died as a consequence of the disease. In June, 1984, of 800 animals, 40 were affected and 38 died. Clinical signs were characterized by anorexia, apathy, ataxia, diarrhea, vomiting, dyspnea, and lateral recumbency, with death occurring between eight and twelve days after ingestion was initiated. Postmortem examination of skeletal and cardiac muscles showed areas of paleness together with normal areas; the liver was pale and enlarged. Histological examination showed degeneration of skeletal and cardiac muscles and vacuolization of hepatocytes. The disease was experimentally reproduced in four swine, three ingesting seeds of C occidentalis comprising 20% of the ration, and one that ingested ration containing 10% seeds. The four animmals died seven to eight days after the start of the experiment. Clinical signs and pathological alterations were similar to those observed in field cases.

Abstract in Portuguese:

Descrevem-se 2 surtos de intoxicação por sementes de Cassia occidentalis em suínos, em uma granja localizada no município de Águas de Chapecó, Santa Catarina. A ingest:ro ocorrem após ser introduzido na alimentação das animais, milho misturado com sementes de C. occidentalis, colhido em uma lavoura com grandes quantidades da planta em estágio de frutificação. Em julho de 1983 adoeceram 460 suínos e morreram 420 de um total de 1200 e, em junho de 1984 adoeceram 40 e morreram 38 de um total de 800. Os sinais clínicos, observados 3 dias após o início da ingestão caracterizaram-se por anorexia, apatia, ataxia, diarréia, vômitos, urina amarelo escura, dispneia, decúbito lateral e morte 8 a 12 dias após o início da ingestão. As principais lesões macroscópicas caracterizaram-se por áreas de palidez intercaladas com áreas de coloração normal nos músculos esqueléticos e cardíaco, e fígado aumentado de tamanho e com coloração mais clara que a normal. Histologicamente observou-se degeneração dos músculos esqueléticos e cardíaco e vacuolização dos hepatócitos. A doença foi reproduzida experimentalmente em 4 suínos, 3 que ingeriram sementes de C. occídentalis misturadas a 20% com a ração e 1 que ingeriu as sementes a 10%. Os 4 animais morreram 7 a 8 dias após o início da administração. Os sinais clínicos e patologia observados foram similares à dos casos espontâneos.


Colégio Brasileiro de Patologia Animal SciELO Brasil CAPES CNPQ UNB UFRRJ CFMV